6113 Озеленювач


Озеленювач – це працівник, який займається озелененням територій біля будинків, вулиць та міст, створює красу в парках за допомогою квітників, клумб, газонів, охайно доглянутих дерев та квітучих кущів.

Історія професії. Вважається, що попит на професію виник 6 тис.р. до н.е., адже тоді, квіти стали приносити в жертву Богам, прикрашати ними храми (вінком із квітів прикрашали голови воїнів-переможців). У гробницях фараонів археологи знаходять засушені квіти. Спочатку вирощували квіти як продукт харчування, зокрема, жоржини, а з часом як квітку для душі. Набагато 

пізніше люди стали прикрашати свої присадибні ділянки квітами. Висячі сади Семіраміди є одним з Семи чудес світу та найяскравішим прикладом озеленення. В Європі перші сади з’явились при середньовіч

них монастирях. Археологічні дослідження засвідчують, що на території України деревні та квіткові дикорослі рослини висаджували ще близько 4 тис. до н.е. переважно з метою отримання продуктів харчування. Цим була зумовлена зміна природного ландшафту на культурний.


Характер роботи:

  • готує ґрунт, посадковий матеріал, добрива;
  • проводить облаштування клумб, рабаток, партерів і бордюрів, посів ґрунтових трав на горизонтальних поверхнях;     
  • здійснює догляд за зеленими насадженнями за допомогою простих інструментів і пристосувань;
  • виконує складні роботи із застосуванням машин і механізмів;
  • відбирає сіменники однолітніх квіткових рослин, вирощує саджанці відводками від маточних кущів;
  • виконує особливо складні роботи, пов’язані з вирощуванням рослин на гідропоніку вегетативним їх розмноженням;
  • доглядає за рослинами в міських умовах із застосуванням засобів малої механізації.

Професія на ринку праці

Перспективи кар’єрного розвитку

У зв’язку із пожвавленням у галузі будівництва й високими вимогами до екології навколишнього середовища велика увага приділяється озелененню. Тому попит на спеціалістів у сфері озеленення зростає.

Споріднені професії

Під час вибору професії необхідно врахувати її спорідненість з такими професіями, як квітникар, флорист, ландшафтний дизайнер.

 


Translate