4212 Контролер у банку


КОНТРОЛЕР У БАНКУ
Контролер у банку – фахівець, який виконує операції з приймання, визначення справжності та платіжності, перерахування, обліку, сортування, зберігання, видачі готівки та інших цінностей згідно з нормативно-методичними документами.
Сортує паперові гроші і монети за номіналами, а також на придатність та непридатність для обігу, виявляє фальшиві, старі, пошкоджені банкноти й монети. Формує, упаковує, оформлює паперові гроші й монети згідно з інструкцією про емісійно-касову роботу.
Обмінює пошкоджені банкноти й монети. Складає касову звітність. Зберігає інформацію, що становить службову таємницю або носить конфіденційний характер.


Історія професії

Так, професія «контролер у банку» зародилася у надрах банківської справи. У давнину усіх, хто цим займався називали банкірами. З розвитком торгівлі та грошових оборотів з’явилася група людей, які займалися розміном грошей, значення і багатство яких постійно зростало разом з політикою і могутністю держави.

Під впливом науково-технічного прогресу професія контролера зазнала значних змін. Нині існують пристрої для рахування і сортування грошей, детектори валют. На зміну рахівницям прийшли калькулятори і персональні комп’ютери, розрахунки здійснюються за допомогою сучасних технічних засобів.

Ще з давніх-давен існувала традиція в невеликій групі людей призначати відповідального за зберігання грошових коштів. У Древній Русі існувала посада «казначея» – людини, що зберігала скарбницю приватних осіб, бояр і князів. У сучасному вигляді посада контролера з’явилася в кінці ХІХ століття з винаходом перших контрольно-касових машин і швидко набула широкого поширення, що було пов’язано з розвитком великих міст і торгівлі.



У стародавній Греції зустрічалися так звані «трапезіти» (від грец. «стіл, лавка») – раби чи іноземці, справи яких обмежувалися спочатку тільки розміном грошей. Це була досить важка праця, якщо мати на увазі ті обставини, що Греція поділялась на велику кількість дрібних самостійних держав, і кожна з них мала свою грошову одиницю.

Громадяни стародавньої Греції з неповагою ставились до промислової торгівлі. Але трапезіти користувались пошаною, і навіть у деяких випадках ця справа надавала свободу рабу, який довгий час сумлінно займався цією справою.


Характер роботи:

  • проведення операцій по відкриттю поточних та депозитних рахунків;
  • нарахування та сплати %;
  • продажу та купівлі валюти;
  • складання та видачі коштів за довіреностями;
  • видачею коштів спадкоємцям;
  • проведення зарахування та списання коштів з рахунків;
  • перекази коштів до інших установ банку;
  • прийоми платежів від населення;
  • виконання операцій з платіжними картками;
  • робота обіговими коштами.
  • видача коштів спадкоємцям;
  • приймання додаткових внесків на рахунки вкладників;
  • перевірка заповнення особового рахунку вкладника.
  • Підготовка готівки до інкасації;
  • Перевірка банкнот на справжність детектором валюти.

Професія на ринку праці

Контролер банку постійно здійснює розрахунки, оброблює кількісну інформацію. Для якісного виконання цих операцій необхідні такі властивості особистості, як упевненість та старанність. Для того, щоб тривалий час безпомилково вести розрахунки та оформляти платіжні документи, контролер у банку повинен мати добре розвинені вольові якості: наполегливість, ретельність, витривалість до одноманітної монотонної роботи. Хоч робота за цією професією суто індивідуальна, йому доводиться постійно спілкуватися з клієнтами банку, тому такі властивості, як стриманість, ввічливість, терпіння, самоконтроль і добра вольова регуляція психічних процесів мають для нього неабияку цінність. Небажаною для контролера у банку є схильність до ризику. Висока самодисціплина, порядність, педантичність, акуратність є тими рисами, що викликають повагу і задоволеність працею контролера з боку клієнтів банку. Ще одна важлива особистісна риса, яка необхідна для кваліфікованого працівника банку – це вміння дотримуватися в своїй діяльності правил “комерційної таємниці”.

Споріднені професії

Під час вибору професії необхідно врахувати її спорідненість з такими професіями, як контролер-касир, касир на підприємствах, установах, організаціях.


Translate