5131 Нянька




Нянька – професія людини, в обов’язки якої входить догляд за чужими дітьми чи людьми, які потребують догляду.

Людина, яка виконує ці обов’язки, повинна вміти спілкуватися з такими категріями людей та мати добре психічне здоров’я.

Історія професії

 Слово няня може мати такі значення:

– жінка, яка доглядає за дітьми;

– жінка, яка доглядає за хворими.


Професія няні – це робота з дітьми за призначенням, яка потребує освіти, спеціальних знань, практичних навиків. Сучасні няні запрошуються до дітей вже у віці від одного місяця. Вони можуть приходити на кілька годин в тиждень, або бути з дитиною кожен день, поки батьки на роботі. Іноді няні виїздять літом на дачі для проживання там зі своїми підопічними або супроводжують сім’ю з дітьми в поїздці за кордон.

Характер роботи:

  • Нянька доглядає за дітьми, людьми похилого віку та хворими вдома: готує їжу, годує, умиває та переодягає дитину, гуляє та грається з нею, читає книжки, миє та прибирає посуд, міняє білизну та одяг, подає і прибирає судна тощо;
  • Дотримується необхідного режиму дня для хворих, старих та дітей вдома. Головне завдання няні – забезпечення дитині або хворій людині комфорту та безпеки, у разі потреби вона повинна надати йому першу медичну допомогу.

Професія на ринку праці

Перспективи кар’єрного розвитку

Нянька – це професія, яка дозволяє познайомитися зі сферою дошкільної освіти, отримати досвід роботи з дітьми. Так, найчастіше ті, хто займають дану посаду і успішно справляються зі своїми обов’язками, починають замислюватися про кар’єрне зростання і про можливі майбутні перспективи. При цьому кар’єрний шлях може розвиватися по-різному. Наприклад, отримавши вищу освіту у сфері педагогіки і психології, можна претендувати на позицію старшого вихователя. Проте в дитячому садку існують і інші посади, які можуть викликати інтерес у фахівця.

До таких посад можна віднести психолога, дефектолога та логопеда. А також, багато молоді, яка мріє побудувати свою кар’єру в сфері управління освітою, починає свій шлях з посади няні чи помічника вихователя.

Так чи інакше, але для того щоб професійно розвиватися, необхідно отримати відповідну освіту, а також постійно вдосконалювати свої навички і збільшувати обсяг наявних знань шляхом відвідування курсів, майстер-класів, тренінгів і так далі.

Важливо! Пам’ятайте, що професія няньки досить багатогранна і вимагає від претендента великої кількості навичок та вміння. Варто підкреслити, що нянька – це особлива посада, яка вимагає від співробітника високих моральних цінностей, а також певних особистих рис і характеристик.


Споріднені професії

Під час вибору професії необхідно врахувати її спорідненість з такими професіями, як вихователь, медична сестра.


Translate