5142 Покоївка


Покоївка – це працівник готелю або будь-якого лікувально-оздоровчого закладу, який забезпечує відповідні санітарно-гігієнічні та екологічні умови приміщень для тимчасового перебування мешканців. З погляду гостей, служба обслуговування є найважливішою в готелі, тому що персонал працює з клієнтами в постійному контакті і виконує всі функції, пов’язані з їхнім безпосереднім обслуговуванням.

Історія професії

Виникнення професії «Покоївка» своїм корінням сягає далекого минулого. З початком зародження готельної справи ще в давньому Римі почали зароджуватися і професії прямо пов’язані з роботою закладу розміщення. Назва професії ― покоївка походить від старослов’янського слова ― покої, що у давнину означало житлову кімнату. Для догляду за цим помешканням, прибиранням, а також виконанням різноманітних послуг необхідна була присутність у покоях дівчини-служниці. Згодом, з розвитком економіки, культури, розширенням торговельних зв’язків люди стали більше подорожувати, тому виникла потреба створення спеціальних постоялих дворів (в подальшому – готелів), де подорожніх повинні були прийняти, нагодувати та забезпечити транспортом. Делікатні європейці називають покоївок – «офіс-рум».

Професія покоївки є однією з основних професій у готельному господарстві. У всі часи та епохи, цінувалося обслуговування тих хто проживав у так званому готелі. Кожна епоха диктувала свої вимоги до комфорту. Цей комфорт так чи інакше створювала покоївка, прибираючи в кімнатах. У роботу покоївки входило не тільки прибирання, але допомога на кухні в постоялих дворах, цим самим виконуючи ще обов’язки офіціанта.

Але часи змінювалися і змінювалися вимоги до праці покоївки, знань та умінь. Покоївка стає творцем комфорту та чистоти в готельних номерах. З’являється формений одяг, що показує різницю між професіями в готелі та ресторані. З розвитком суспільства, покоївки перетворюються на високо-кваліфікований персонал, що має свої права і обов’язки, володіє різними механізмами та засобами прибирання. Праобраз покоївки ще досі вкорінений у людському сприйнятті цієї професії, але покоївка сьогодення зовсім інша, вона вказує на чистоту та комфорт, на золоті руки та великий запас знань та умінь. Ось уже протягом багатьох століть розвитку готельного бізнесу покоївка створює побутовий та психологічний комфорт для мешканців


Характер роботи:

  • покоївка зустрічає і розміщує гостей;
  • здійснює прибирання номерів, змінює постільну білизну, прибирає ліжка, стежить за роботою холодильників, техніки;
  • приймає замовлення від мешканців на побутові послуги;
  • стежить за тим, щоб клієнти при виїзді не загубили свої речі і не брали речей готелю, спілкується з клієнтами на високому культурному рівні, виконує свою роботу без шуму, охайно та швидко;
  • одним з очікуваних результатів роботи покоївки повинно стати створення комфортних умов проживання клієнтів готельного закладу, аби вони почували себе як вдома.

Професія на ринку праці

Перспективи кар’єрного розвитку

Особливістю готельного господдарства є цілодобовий цикл обслуговування, тому покоївка, перш за все, повинна бути психологічно готовою до такої роботи. Можна виділити основні професійні якості, якими вона повинна володіти: працелюбність, організованість, охайність, висока витривалість, комунікабельність, дипломатичність, здатність справляти гарне враження.

У зв’язку із пожвавленням у галузі туризму подільського регіону й високими вимогами до готельно-ресторанного бізнесу та соціальних закладів готельного типу, велика увага приділяється підготовці кваліфікованих робітників даної сфери.


Споріднені професії

Готельне господарство, а також лікувально-оздоровчі заклади. При наявності вказаних характеристик безробіття покоївці практично не загрожує, особливо якщо вона володіє суміжними професіями та розмовляє іноземною мовою. Також покоївка може, після відповідного додаткового перенавчання, працювати економкою у сім’ї.

Під час вибору професії необхідно врахувати її спорідненість з такими професіями, як адміністратор, портьє, черговий на поверсі, завідуюча поверхом (секцією), старша покоївка.


Translate