Cтартував перший етап ХХІІІ Міжнародного конкурсу імені Петра Яцика

Cтартував перший етап ХХІІІ Міжнародного конкурсу імені Петра Яцика

09 листопада 2022 року, у День української писемності та мови, у ВСП Кам՚янець-Подільський фаховий коледж НРЗВО «Кам՚янець-Подільський державний інститут» стартував перший етап ХХІІІ Міжнародного конкурсу імені Петра Яцика. Учасниками конкурсу стали здобувачі 1-2-курсів усіх спеціальностей фахового коледжу.
До учасників із вступним словом звернулася член журі, в.о. заступниці директорки коледжу, викладачка української мови циклової комісії суспільно-гуманітарних та фундаментальних дисциплін Раїса КОЗАК, яка наголосила, що «мова є оселею буття людського духу, в оселі мови живе людина. Саме тому загарбники України, бажаючи зламати волелюбний дух українського народу, проводили і проводять переслідування нашої мови. Саме тому на тимчасово окупованих територіях сьогодні звучить загарбницька мова, загарбники намагаються створити свої школи, насаджують свої підручники. З огляду на це, ми маємо бути дуже пильними до мови сьогодні».
Голова журі, викладачка української мови циклової комісії суспільно-гуманітарних та фундаментальних дисциплін Тетяна КУШНІР ознайомила учасників конкурсу із діяльністю Петра Яцика, історією започаткування конкурсу та особливостями його проведення в умовах сьогочасної України.
Член журі, викладачка української мови циклової комісії суспільно-гуманітарних та фундаментальних дисциплін Марина КОЛІСНИК привітала учасників конкурсу із початком першого етапу і побажала омріяної перемоги.
Лейтмотивом, найголовнішою змістовою домінантою ставлення до мови для учасників конкурсу стали слова Івана Огієнка, звернені до кожного українця: «Не цураймося своєї мови, як не цуралися рідної мови Христос та апостоли. Цуратися мови ̶ то цуратися народу… Хто зраджує й кидає свою рідну українську мову та переходить на чужу, той легко зрадить і батьківській вірі, і церкві, і в кінці стане безвірним та бездушним перекидьком» із припискою «какая разница»».
Очікуємо на прізвища переможців…


Translate