14 березня 2024 р. відбулася відкрита лекція «Вибори в умовах воєнного стану»

14 березня 2024 р. відбулася відкрита лекція «Вибори в умовах воєнного стану»

Вибори в умовах воєнного стану
14 березня 2024 р. у Навчально-реабілітаційному закладі вищої освіти «Кам’янець-Подільський державний інститут» (ректор – Заслужений працівник освіти України, академік НАН вищої освіти України, кандидат економічних наук, професор НРЗВО КПДІ Мар’ян Тріпак) відбулася відкрита лекція Олексія Кошеля «Вибори в умовах воєнного стану».
На ній були присутні не лише студенти НРЗВО КПДІ, але й багато викладачів інституту, оскільки в наш час вибори, особливо в провідних країнах світу, впливають і на світову безпеку на рівні держав, і на кожну окрему людину.
Про це говорив доктор історичних наук, багаторічний директор Комітету виборців України Олексій Кошель, який докладно зупинився на перебігу виборчих перегонів у США, які він назвав взірцем демократичної процедури реалізації громадянами своїх політичних прав. Втім, зауважив лектор, навіть у цій країні помітна тенденція до боротьби не політичних партій та ідей, а боротьби політичних технологій та політичних технологів. Через їх масове використання на виборах у Сполучених Штатах, які відбуваються зараз перед нашими очима, ці перегони є унікальними для країни з демократичним устроєм, якому вже кілька сотень років.
Однак, найбільшу увагу присутніх викликали питання виборів в нашій державі, Україні, яка зараз, на превеликий жаль, мусить жити в умовах війни. Відповідаючи на питання аудиторії, Олексій Кошель зауважив, що питання проведення виборів в умовах воєнного стану перебуває в компетенції виключно Конституційного Суду України й всі спекуляції щодо нього можуть бути використані країною-агресором проти України та її народу. Не менш цікавими виявилися питання втручання церкви у виборчий процес.
Лекція, прочитана на високому науковому і методичному рівні справжнім фахівцем-практиком дозволила краще зрозуміти особливості сучасного політичного процесу не лише студентам факультету соціо-психологічної діяльності, реабілітації та професійної діяльності НРЗВО КПДІ, але й присутнім на ній викладачам та співробітникам освітнього закладу.


Translate