Пожежна і техногенна безпека – одна із основних пріоритетів організації діяльності коледжу

Пожежна і техногенна безпека – одна із основних пріоритетів організації діяльності коледжу

Пожежна та техногенна безпека об’єкту регламентується Кодексом цивільного захисту України, «Правилами пожежної безпеки в Україні», затвердженими наказом Міністерства внутрішніх справ України від 30.12.2014 №1417 (в редакції від 03.10.2017) та «Правилами пожежної безпеки для навчальних закладів та установ системи освіти України», затвердженими наказом Міністерства освіти і науки України від 15.08.2016 № 974.

Третього лютого цього року в Подільському спеціальному навчально-реабілітаційному соціально-економічному коледжі проводилося інструкторсько-методичне заняття на тему: «Посилення протипожежного та техногенного захисту об’єктів коледжу, безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу під час організації навчання та дотримання правил пожежної безпеки в побуті».

Головна увага приділялась виконанню правил пожежної безпеки працівниками коледжу та здобувачами освіти, як під час проведення занять так і в побуті. Окремо розглядалось питання щодо виконання правил пожежної безпеки студентами, які проживають в гуртожитку. Адже гуртожитки є об’єкти підвищеної пожежної небезпеки.

Основні питання, що виносились на інструкторсько-методичне заняття:

  1. Керівні документи з питань здійснення контролю за додержанням протипожежного стану, огляду територій і приміщень, порядку ввімкнення освітлення, а також дій у разі виявлення пожежі, спрацювання засобів пожежної сигналізації та сповіщення.
  2. Загальні вимоги Інструкції з пожежної та техногенної безпеки для навчальних кабінетів (службових приміщень).
  3. Вимоги правил пожежної безпеки щодо утримання приміщень та кімнат гуртожитку.
  4. Порядок застосування первинних засобів пожежогасіння та засобів індивідуального захисту.

Даний захід проводився з використанням платформи онлайн-занять -Zoom.

Склад учасників: керівники структурних підрозділів; відповідальні особи за пожежну безпеку службових кабінетів; куратори академічних груп; завідувачі навчальних кабінетів, спортивного комплексу, медпункту; завідувач бібліотекою, архіваріус, соціальний педагог.

Керівник заняття: Складанівський Олег Леонідович, начальник штабу цивільного захисту, викладач.

Під час проведення вибіркового опитування працівники закладу освіти показали належні знання щодо засвоєння правил пожежної та техногенної безпеки.
Доречно, ще раз нагадати всім працівникам і здобувачам освіти, що у приміщеннях коледжу, в тому числі і гуртожитку, забороняється:

– улаштовувати тимчасові електромережі, прокладати електропроводи та кабелі безпосередньо по горючій основі (підлозі);
– улаштовувати в приміщеннях (кабінетах, кімнатах) різноманітні складські приміщення, майстерні із застосуванням та зберіганням пожежо- вибухонебезпечних речовин і матеріалів;
– захаращувати приміщення (кабінети, кімнати) макулатурою, старими меблями тощо;
– застосовувати з метою опалення нестандартні (саморобні) нагрівальні пристрої;
– використовувати електроплитки, кип’ятильники, електрочайники, газові плити тощо для приготування їжі, за винятком спеціально обладнаних приміщень.
– застосовувати для освітлення свічки, гасові лампи і ліхтарі;
– залишати без нагляду ввімкнені в мережу електроприлади;

Після закінчення занять у групах, кабінетах, лабораторіях, аудиторіях, спортивних залах, інших приміщеннях вихователі, викладачі, лаборанти, та інші працівники закладу освіти повинні оглянути приміщення, усунути виявлені недоліки і зачинити ці приміщення, знеструмивши електромережу.

 УВАГА! Пам’ятаємо, що виконання вимог пожежної та техногенної безпеки – запорука життя і здоров’я всього персоналу коледжу та здобувачів освіти!


Translate