Міжнародна науково-практична конференція «Європейські практики міжкультурного діалогу в освіті»

Міжнародна науково-практична конференція «Європейські практики міжкультурного діалогу в освіті»

15 – 16 грудня 2021 року відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Європейські практики міжкультурного діалогу в освіті» у форматі онлайну, в рамках імплементації проєкту напряму Жана Монне – Кафедра Жана Монне «Соціальні та культурні аспекти Європейських Студій»(SCAES)620635-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-CHAIR, за підтримки сталості проєкту напряму Жана Монне «Європейські цінності різноманіття та інклюзії для сталого розвитку» Erasmus+ Jean Monnet Project «European values of diversity and inclusion for sustainable development» (EVDISD) та за підтримки Національного Еразмус+ Офісу в Україні. Міжнародна наукова конференція присвячена детальному вивченню одного з ключових моментів різновидів соціальної інновації політики соціального згуртування ЄС – міжкультурному діалогу та інклюзії в освіті.

15 грудня 2021 року, у перший день конференції, з вітальним словом від Національного Еразмус+ Офісу в Україні звернувся Петро Крайнік, менеджер напряму Жана Монне Програми Еразмус+ Національного Еразмус+ Офісу в Україні. З вітальними словами звернулись: Марья Нестерова, доктор філософських наук, професор, керівник проєктів напряму Жана Монне Програми Еразмус+, Професор Кафедри Жана Монне «Соціальні та культурні аспекти Європейських Студій», партнери, організатори та співорганізатори конференції. До обговорення сучасних питань долучились науково-педагогічні працівники НРЗВО «Кам’янець-Подільський державний інститут» (в.о.ректора – Тріпак Мар’ян Миколайович, к.е.н., доцент, професор кафедри, Заслужений працівник освіти України), викладач кафедри соціальної роботи, психології та соціокультурної діяльності ім. Т.Г. Сосновської (в.о. зав.кафедри, к.істор.н.) – Марина Борисівна Волощук.

На Пленарному засіданні відбулось обговорення тем: міжкультурний діалог протягом століть (караїми та караїмська культура), філософські засади “руху на випередження”, питання культурного різноманіття в університетській спільноті, тема соціальної згуртованості в громадах, особливості та перспективи створення «Альбому безбар’єрних рішень, питання розвитку інклюзивного спорту на прикладі фігурного катання та ін. Під час секційного засідання доповідачами було представлено широке коло проблем пов’язаних з темою конференції. Родзинкою конференції стало справжнє занурення у віртуальний простір AltspaceVR, з яким усіх учасників конференції познайомила команда IREX in Ukraine та організатори конференції. Під час конференції був проведений віртуальний воркшоп «Європейські практики міжкультурного діалогу в освіті» у віртуальному просторі AltspaceVR. Щиро дякуємо за соціально-значущий діалог, нові ідеї, за навчання взаємодії у віртуальному просторі.

16 грудня 2021 року під час Пленарного засідання Міжнародної науково-практичної конференції «Європейські практики міжкультурного діалогу в освіті» (другий день конференції) відбулось обговорення доповідей та інноваційних європейських практик: «Інклюзія і міжкультурний діалог в ЄС» (Діана Спулбер, професор, Університет Генуї (Італія)), «Європейський досвід модернізації вищої школи: промоція та маркетинг університетів» (Дар’я Супрун, доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри спеціальної та інклюзивної освіти факультету спеціальної та інклюзивної освіти НПУ імені М.П. Драгоманова), «Міжкультурний діалог в собі» (Ірина Добронравова – доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри філософії та методології науки Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Голова Українського Синергетичного Товариства, почесна членкиня GSIS (Австрія)), «Трансгендерність у соціальному інклюзивному просторі» (Ганна Найдьонова, кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри спеціальної психології та медицини факультету спеціальної та інклюзивної освіти НПУ імені М.П. Драгоманова). У Пленарному засіданні взяли участь представники ОБСЄ в Україні та презентували власні дослідження.

До обговорення актуальних проблем долучились науково-педагогічні працівники НРЗВО «Кам’янець-Подільський державний інститут» (в.о.ректора – Тріпак Мар’ян Миколайович, к.е.н., доцент, професор кафедри, Заслужений працівник освіти України): Оксана Палилюлько, кандидат істор. наук, викладач, в.о. завідувача кафедри соціальної роботи, психології та соціокультурної діяльності імені Т.Г. Сосновської, НРЗВО «Кам’янець-Подільський державний інститут» – «Сучасний стан і перспективи української освіти в європейському освітньому середовищі»; Тетяна Марчак, кандидат філологічних наук, викладач кафедри соціальної роботи, психології та соціокультурної діяльності імені Т.Г. Сосновської, НРЗВО «Кам’янець-Подільський державний інститут» – «Формування інклюзивної культури учителів»; Наталія Жиляк, кандидат психологічних наук, викладач кафедри соціальної роботи, психології та соціокультурної діяльності імені Т.Г. Сосновської, НРЗВО «Кам’янець-Подільський державний інститут» – «Досвід Європейських країн щодо підготовки учнівської молоді до подружнього життя»; Марина Волощук, викладач кафедри соціальної роботи, психології та соціокультурної діяльності імені Т.Г. Сосновської, НРЗВО «Кам’янець-Подільський державний інститут», «Проблема соціальної згуртованості старшокласників у контексті локусів «Сім’я», «Соціальні цінності», «Я і Соціум».

Під час секційних засідань продовжувалось обговорення тем пленарних доповідей, слід відзначити активні обговорення студентів закладів вищої освіти, які долучились до конференції, презентуючи власні дослідження та обговорюючи актуальні питання. До конференції долучилась студентка НРЗВО «Кам’янець-Подільський державний інститут» – Зоя Ульянчук, студентка 2 курсу спеціальності «Психологія», тема доповіді – «Акцентуація характеру, їх особливості та врахування індивідуальних акцентуацій у навчальному процесі».

Щиро дякуємо організаторам та усім, хто долучився до участі у конференції за цікавий діалог, чуйність та толерантність, наукові дискусії, міжкультурну комунікацію, ідеї та новий досвід. Сподіваємось на подальшу співпрацю! Дякуємо за відкритий діалог, справжню ціннісно-орієнтовну комунікацію та розвиток. Сподіваємось на подальшу співпрацю!


Translate