Нарада з питань належного виконання основних заходів цивільного захисту у 2021 році

Нарада з питань належного виконання основних заходів цивільного захисту у 2021 році

Сьогодні, 19 лютого 2021 року під головуванням заступника начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Кам’янець-Подільської міської ради Володимира Слюсарчука проведена нарада щодо забезпечення і контролю за належним виконанням основних заходів цивільного захисту у 2021 році в умовах адаптованого карантину через пандемію COVID-19.

До участі в нараді були запрошені представники навчально-консультаційного пункту міста Кам’янець-Подільський Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Хмельницької області, начальник штабу цивільного захисту Подільського спеціального навчально-реабілітаційного соціально-економічного коледжу, головний спеціаліст з питань екології. Кількість учасників наради була обмежена у зв’язку з дотриманням вимог запровадженого карантину. В той же час, було прийнято рішення щодо висвітлення питань даного заходу в засобах масової інформації.

Як повідомив Володимир Слюсарчук, нарада зумовлена упровадженням заходів щодо мінімізації наслідків надзвичайних ситуацій на суб’єктах господарювання до моменту прибуття професійних служб порятунку, що в пряму залежить від рівня готовності та здатності персоналу підприємств, установ та організацій до виконання завдань передбачених планами цивільного захисту. В свою чергу, плани цивільного захисту повинні бути реальними до їх виконання, спрямовані на захист населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій шляхом запобігання таким ситуаціям, ліквідації їх наслідків і надання допомоги постраждалим у мирний час та в особливий період.

Завідувач навчально-консультаційного пункту міста Кам’янець-Подільський Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Хмельницької області Василь Нікітін зазначив, що важливим засобом забезпечення і підтримання високого рівня готовності та здатності персоналу адекватно реагувати на надзвичайні ситуації вважаються спеціальні об’єктові навчання і тренування з питань цивільного захисту, що завершують певний період об’єктової підготовки суб’єктів господарювання до дій у надзвичайних ситуаціях.

Додатково, майстер виробничого навчання навчально-консультаційного пункту міста Кам’янець-Подільський Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Хмельницької області Сергій Небеснюк повідомив, що з метою підвищення рівня знань у сфері цивільного захисту та безпеки життєдіяльності є навчання керівного складу та фахівців, діяльність яких пов’язана з організацією і здійсненням заходів з питань цивільного захисту у Навчально-методичному центрі цивільного захисту та безпеки життєдіяльності області.

В свою чергу, начальник штабу цивільного захисту Подільського спеціального навчально-реабілітаційного соціально-економічного коледжу Олег Складанівський зазначив, що відповідно до розпорядження голови Хмельницької обласної державної адміністрації від 23.12.2020 № 992/2020-р Про навчання керівного складу та фахівців, діяльність яких пов’язана з організацією і здійсненням заходів з питань цивільного захисту у Навчально-методичному центрі цивільного захисту та безпеки життєдіяльності у 2021 році потребує подання додаткових заявок від суб’єктів господарювання для проходження навчання. Доречно такі заняття проводити в умовах адаптованого карантину не дистанційно, а в реальних умовах сьогодення з використанням матеріально-технічної бази, набуття практичних навичок, дотримуючись встановлених вимог, з врахуванням соціальної дистанції, наявності засобів захисту, дезінфекторів, дистанційних термометрів та площі навчального кабінету.

Головний спеціаліст Олександр Братиця загострив увагу всіх учасників наради щодо виконання вимог екологічної безпеки. Адже, екологічна безпека – це такий стан навколишнього середовища, коли гарантується запобігання погіршення екологічної ситуації та здоров’я людини. Необхідно усвідомити те, що людство – невід’ємна частина природи, повністю залежна від навколишнього його середовища. Крім того, приділив увагу щодо продовження карантину в Україні до 30 квітня 2021 року, спричиненого пандемією коронавірусної хвороби COVID-19. З 24 лютого цього року на території України встановлюється “жовтий” рівень епідемічної небезпеки, який в свою чергу вимагає дотримання певних правил поведінки в громадських місцях, під час виконання робіт, організації освітнього процесу, проведенні масових заходів тощо.

Заступник начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Кам’янець-Подільської міської ради наголосив на необхідності внесення відповідних змін та доповнень до планів основних заходів цивільного захисту, враховуючи вимоги адаптованого карантину, уточнення заявок щодо комплектування груп слухачами для проходження навчання з питань цивільного захисту.

«Особливо зараз, в період з високою імовірністю виникнення надзвичайних ситуацій, маємо донести необхідну інформацію до всіх відповідальних осіб і забезпечити виконання заходів цивільного захисту, аби не допустити травмування чи загибелі людей, пошкодження чи знищення матеріальних цінностей на території міста», – підсумував Володимир Слюсарчук.


Translate